![]() |
|||||||||||||||||||||||||
Proteininnhold: kylling/kalkun | fisk/skalldyr | kjøtt | egg | melk/ost | grønt | brød/korn | mest protein | proteintilskudd | fakta protein
|
|||||||||||||||||||||||||
Fakta om protein
- proteinbehov
Proteiner (fra greske protos: den første) er en type molekyler som finnes i alle levende organismer, og er en av de grunnleggende bestanddelene for alt liv. Et protein er bygget opp av en eller flere kjeder med aminosyrer. Idrettsmiljøet, og folk som trener, har ofte fokus på protein. Grunnen til dette er at proteiner er viktig for restitusjonen etter trening. Proteininntaket stimulerer både proteinsyntesen ("reparasjon" av muskelvev) og glykogenlagringen. Proteininntak vil i første rekke ha effekt ved styrketrening og ved langvarig utholdenhetstrening med høy intensitet. For å få maksimal effekt av proteiner etter trening, bør det inntas noe protein innen en halvtime etter avsluttet trening. Proteiner.no gir deg under oversikten over ditt antatte proteinbehov, beregnet ut fra din treningsmengde. |
|||||||||||||||||||||||||
Hvor mye protein trenger du? | |||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
Kvinner antas å ha 10-15% lavere behov. Aktive, unge idrettsutøvere i vekst antas å ha et behov på 2 g pr kr pr døgn. Kilde: Olympiatoppen |
|||||||||||||||||||||||||
Siden man ikke kjenner langtidsvirkningene av høyt proteininntak bør man ikke overskride disse anbefalingene! | |||||||||||||||||||||||||
Proteinkvalitet: | |||||||||||||||||||||||||
Proteiner finnes i matvarer fra både dyr (animalsk protein) og planter (vegetabilsk protein). Animalsk protein inneholder mer av de essensielle aminosyrene. Derfor sier man at animalsk protein har bedre kvalitet enn vegetabilsk protein. En stor del av proteinet i kosten vår kommer fra vegetabilske matvarer som for eksempel brød, pasta, ris, kornblandinger, bønner, linser og nøtter. Selv om vegetabilske matvarer har dårligere proteinkvalitet (sett i forhold til animalske), kan de kombineres slik at kvaliteten øker. Bønner og linser sammen med kornprodukter øker for eksempel kvaliteten på proteinet. Derfor er det viktig å ikke spise store mengder av ett bestemt produkt selv om dette har høyt proteininnhold, men å variere kostholdet med flere ulike proteinkilder. |
|||||||||||||||||||||||||
Kilde: Olympiatoppen
Enda en side fra MG.no!
Utgiver: Martin Granum